Som en strømmende flod

FLODEN

Floden – jeg er som floden, der uvilkårligt søger mod havet.

Støder mod stenen, der gribes og hvirvles med, men også klippen, der ikke vil flyttes, rammer jeg. Jeg skubber lidt på, føler modstanden, og glider så behændigt udenom.

Konstant mærker jeg efter og finder vejen, der lader mig strømme. Finder netop den vej, landskabet eller livet giver mig at følge.
Jeg ved ikke, hvor mit endelige mål er eller hvornår, jeg er fremme. Dog ved jeg, at som flodens endeligt er dens møde med havet, så er denne rejse slut, når jeg glider ind i døden. Men lige nu må jeg strømme.

Jeg må strømme og leve som floden. Så ved jeg, jeg er på rette vej. Altid i bevægelse og i opmærksom kontakt med det landskab, jeg flyder igennem. Det er som om det, at strømme og være i kontaktfuld bevægelse, er selve mit liv. Fuldstændigt som flodens samspil med landskabet er det, der skaber dens forløb. 

Jeg hviler trygt og med ro i sindet, når jeg kommer til en lavning i landskabet. Jeg må blive der, til min kilde kan flyde over og søge videre ud mod mit endeligt.
Landskabet – livet – former min vej. Jeg må opmærksomt bøje af for bjergtinder, der ikke lader sig rokke. I frit fald må jeg styrte i fordybninger, der truer med at opsluge mig.

Men jeg flyder videre. Jeg er altid i bevægelse, også når jeg står stille.

Visse steder bruser jeg stor og mægtig fremad. Andre steder er jeg et fortryllende vandfald med tredobbelte regnbuer. Atter andre steder er jeg undselig og stille.

Jeg skifter mellem grumset og klar. I bevægelse trods en jævnligt opstået følelse af at stå stille.

Landskabet, jeg bevæger mig i, og som former mig, er fantastisk og magisk: Stjernerne, der blinker om natten, og skyernes endeløse leg med himlens lærred. Der er en afstemt, fin balance i alt omkring mig og i mig. For jeg er en del af alt dette. Landskabet former mig, og jeg former landskabet med mit liv.

Jeg bugter og bølger mig. Jeg leger, ændrer retning og driver frem og tilbage, og suger oplevelsen til mig i glæde og taknemmelighed. Det er en leg og et landskab, der ændres for hvert sekund. Og hele tiden er jeg i bevægelse og på vej mod min endeligt.

Jeg er på vej, og vejen er mit liv. Jeg er den konstante bevægelse og strømning, der sansende og legende finder netop min vej.

Sådan er jeg – som floden. Eller sådan vil jeg gerne være…

Efterskrift

Alt for ofte presser vi på, hvor vi skal give efter. Alt for ofte giver vi efter, hvor vi skal presse på. Alt for ofte ser og mærker vi ikke, hvad livet lægger for vore fødder. Vi er mennesker men lever som om, vor kilde vil flyde evigt. Og derfor mister landskabet sin betydning. Uden bevidsthed om døden glemmer vi at mærke livet. Vi lever, som om vi tror, vi kan kvantificere, styre og kontrollere det, som vi vil.

Alt for ofte holder vi fast i stedet for at give slip. Det er svært for os at acceptere, at livet ikke altid er det, vi ønsker. At vi i både stort og småt ofte er fuldstændigt magtesløse og uden indflydelse. Eller at vi måske for resten af livet er ramt af svære livsomstændigheder, tab, sygdom eller smerte. Alt sammen noget, vi ikke ønskede eller syntes, vi har bedt om eller fortjent.

Men smerten og tabet bliver til lidelse, når vi ikke vil have det. Når vi ønsker, at det hele er anderledes, end det er, begynder livet at gøre ondt.

Derfor denne tanke om livet som floden. Vær opmærksom og taknemmelig. Mærk efter og grib og lev det liv, der er dit. Lad det frit og kærligt strømme sin helt egen vej. Tag imod det og lad det strømme og blive levet med alt, hvad det indeholder af skønhed, rædsler, glæder, ulykke, smerte, modgang og medgang.

For det er dit og dit alene. Og det kan kun leves een gang. Hvorfor så travlt, at du ikke ser, hører eller lever livet i og omkring dig? Tag imod det, flyd med i kærlighed, opmærksomhed og taknemmelighed.

Elsk det, mærk det, lev det og nyd turen, førend din kilde tørrer ud.

Scroll til toppen
Psychological therapy
Lad mig hjælpe
Har du brug for hjælp til at overvinde angst, depression, lavt selvværd, stress eller andet?
Så ring straks og få 15 minutters gratis og uforpligtende konsultation.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.